\\               ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            

GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

  


 

Η επέτειος της Ημέρας του ΟΧΙ, του Οκτώβρη του 1940, όταν ο ελληνικός λαός αρνήθηκε να υποκύψει στο ιταλικό αίτημα να κατακτήσει το έθνος του, είναι πάντα αφορμή γιορτής σε όλο τον κόσμο, όπου έχει ριζώσει ο Ελληνισμός.

Για έναν ορθόδοξο ιερέα στη μακρινή Ουγκάντα όμως, η Ημέρα OXI συμβολίζει τον αγώνα
των αδυνάτων εναντίον των ισχυρών, της δικαιοσύνης εναντίον της αδικίας και της δημοκρατίας εναντίον της τυραννίας. Οι καθολικές αξίες όμως δεν γίνονται πάντα
σεβαστές σε όλο τον κόσμο.

Ο πατέρας Αντώνιος Μουτιάμπα μαζί με τη σύζυγό του Χαριτίνη και με την υποστήριξη της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης Καμπάλας έχει αφιερώσει τη ζωή του στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για εκατοντάδες φτωχά παιδιά.

Χάρη σε ιδιωτικές δωρεές από την Ελλάδα, φροντίζει τρία οικοτροφεία που παρέχουν εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη, τροφή και στέγη σε περισσότερα από 1.200 φτωχά και ορφανά παιδιά, προσφέροντας ελπίδα και αξιοπρέπεια στη ζωή.

 

Ένας ιερέας γιορτάζει την Ημέρα OXI στην Αφρική για να ενδυναμώσει τη νεολαία

Μιλώντας στο Greek Reporter, ο πατέρας Αντώνιος λέει ότι τα σχολεία του γιορτάζουν κάθε χρόνο την Ημέρα OXI. Κρατώντας ελληνικές σημαίες, οι μαθητές κάνουν παρέλαση έξω από τα σχολεία και στη συνέχεια συγκεντρώνονται στην εκκλησία στην φτωχή περιοχή Luweero της Ουγκάντα.

«Γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου, πρώτα από όλα για να τιμήσουμε και να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα», δηλώνει ο π. Αντώνιος. «Αλλά και επειδή θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι ο άνθρωπος πρέπει να είναι ελεύθερος».

«Τα παιδιά στην Ουγκάντα μαθαίνουν να λένε πάντα «Ναι», εξηγεί ο ιερέας. «Τους διδάσκω ότι μερικές φορές πρέπει να πουν «Όχι», όπως είπαν οι Έλληνες στις φασιστικές δυνάμεις το 1940.

Ο πατέρας Αντώνιος γεννήθηκε στην Ουγκάντα, έζησε με μια ελληνική οικογένεια το 1980 και μετακόμισε σε ένα μικρό χωριό στο νησί της Κρήτης.

Ο Mutyaba σπούδασε αρχικά Γεωπόνος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά το απόλυτο όνειρό του στη ζωή ήταν πάντα να γίνει ιερέας. Τελικά ξεκίνησε τις σπουδές του στη Σχολή του Αγίου Ματθαίου Χανίων, όπου χειροτονήθηκε ιερέας με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αμφιλοχίου.

Γνώρισε και παντρεύτηκε τη γυναίκα του, Χαριτίνη, στην Ελλάδα εκείνη την εποχή. Η γυναίκα του ήταν επίσης  από την Ουγκάντα, αλλά είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα.

Το 2004 μαζί με τα τέσσερα παιδιά τους πήραν την απόφαση να επιστρέψουν στην Ουγκάντα. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Wakiso, μια μικρή πόλη πενήντα χιλιάδων κατοίκων στα περίχωρα της Καμπάλα.

Ο πατέρας Αντώνιος έχει επίσης ζητήσει από τις αρχές της Ουγκάντα να ορίσουν την 28η Οκτωβρίου, ως «Ημέρα Δημοκρατίας» στη χώρα. «Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι. Πρέπει να ζουν σε δημοκρατία. Οι μαθητές σε όλη τη χώρα πρέπει να μάθουν την αξία της δημοκρατικής διακυβέρνησης», τονίζει.

 

 

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουγκάντα


 

 

 

 


 
 

 

 

  


  
 

 

 

 

 

 

 


Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info