\\               ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

  


 

 

Ο Παρθενώνας στο Nassville της Αμερικής αντίγραφο του θαύματος της αρχαίας Ελλάδας, που εκατομμύρια ανθρώπων συνεχίζουν να επισκέπτονται και να θαυμάζουν από όλο τον πλανήτη, ενέπνευσε τους κατοίκους του Nashville στις Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής.
Ετσι αποφάσισαν να κτίσουν το ακριβές αντίγραφό του στην πατρίδα τους. 
Δείτε πώς και γιατί έφτιαξαν τον δικό τους Παρθενώνα.

Ο Παρθενώνας στο Νάσβιλ

Ο Παρθενώνας στο Νάσβιλ είναι το μοναδικό αντίγραφο ακριβούς μεγέθους και λεπτομέρειας στον κόσμο του αρχικού ναού της Αθηνάς στην Aθήνα.

Όταν η πολιτεία Τενεσί γιόρτασε τα 100 χρόνια της, με την Έκθεση Εκατονταετηρίδας του Τενεσί, το Νάσβιλ εκμεταλλεύτηκε το παρατσούκλι του, «Αθήνα του Νότου», και έχτισε το Κτήριο Καλών Τεχνών ως αντίγραφο του πιο διάσημου κτηρίου της Αθήνας και την επιτομή της ελληνικής κλασικής αρχιτεκτονικής. Αν και χτίστηκε για να είναι προσωρινό, όπως όλα τα κτήρια της Εκατονταετηρίδας, ο Παρθενώνας αποκρυστάλλωσε για τους Nashvillianς την εικόνα τους για τον εαυτό τους και την πόλη τους και δεν ήθελαν να τον γκρεμίσουν στο τέλος της έκθεσης.

Η εξωτερική επένδυση, η γλυπτική και τα διακοσμητικά έργα που είχαν κατασκευασθεί από γύψο σύντομα αλλοιώθηκαν. Οι επαναλαμβανόμενες επιδιορθώσεις κράτησαν μακριά την καταστροφή για αρκετά χρόνια, αλλά το 1920 η πόλη αποφάσισε να δώσει μια μόνιμη λύση: να ξαναχτίσει τον Παρθενώνα με τα σωστά υλικά. Στην απόφαση για την ανοικοδόμηση συμμετείχαν ο τοπικός αρχιτέκτονας Ράσελ Χαρτ και, ως σύμβουλος, ο ιστορικός αρχιτεκτονικής Γουίλιαμ Μπελ Ντίνσμουρ.

 Η οροφή, οι διογκωμένοι τοίχοι και οι φέροντες κίονες κατασκευάστηκαν από οπλισμένο σκυρόδεμα, το νέο οικοδομικό υλικό του εικοστού αιώνα. Οι τοίχοι από τούβλα και όσοι δεν έφεραν κίονες του κτιρίου του 1897, διατηρήθηκαν και ενσωματώθηκαν στη νέα κατασκευή. Για τη μόνιμη επεξεργασία επιφάνειας, ο Hart επέλεξε ένα χυτό αδρανές σκυρόδεμα, χρησιμοποιώντας μια φόρμουλα που αναπτύχθηκε από τον John Earley της Ουάσιγκτον, DC.

Το υλικό αυτό χρησιμοποιήθηκε για όλες τις εξωτερικές επιφάνειες καθώς και για κεραμίδια στέγης, διακοσμητικές εργασίες και γλυπτική. Η εταιρεία Foster και Creighton ήταν οι γενικοί ανάδοχοι για την ανοικοδόμηση. Ο γλύπτης George Julian Zolnay, ο οποίος είχε δημιουργήσει τα αετωματικά γλυπτά στον Παρθενώνα του 1897, επέστρεψε για να φτιάξει τις μετώπες της δωρικής ζωοφόρου. Η γλύπτρια Belle Kinney από το Nashville και ο αυστριακής καταγωγής σύζυγός της Leopold Scholz προσλήφθηκαν για να δημιουργήσουν τις μόνιμες φιγούρες με αέτωμα. Για να τους βοηθήσει να δημιουργήσουν φιγούρες όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πρωτότυπο, το Park Board αγόρασε από το Μουσείο Victoria and Albert ένα σύνολο εκμαγείων από τα αυθεντικά μαρμάρινα θραύσματα. Οι εργασίες στο εξωτερικό του κτηρίου ολοκληρώθηκαν το 1925.

 Ο Παρθενώνας που χτίστηκε για την Εκατονταετηρίδα δεν ήταν αντίγραφο στο εσωτερικό. Η μόνιμη κατασκευή, ωστόσο, επρόκειτο να είναι ένα ανταγωνιστικό αντίγραφο και τόσο ακριβές, όσο θα επέτρεπε η φιλοσοφία, αναδημιουργώντας την καμπυλότητα των οριζόντιων γραμμών, την κλίση των κιόνων και των τοίχων και την όψη των κιόνων. Λόγω διαφόρων οικονομικών κρίσεων, οι εργασίες συνεχίστηκαν ασταμάτητα μέχρι την ολοκλήρωσή τους το 1931.

 Όταν οι πόρτες άνοιξαν στο κοινό, δύο βασικά στοιχεία έλειπαν ακόμη: το μεγάλο άγαλμα της Αθηνάς στο ναό και η ιωνική ζωοφόρος στο εξωτερικό. Οι δωρεές για το άγαλμα της Αθηνάς συγκεντρώθηκαν με τα χρόνια και το 1982 το Διοικητικό Συμβούλιο του Πάρκου ανέθεσε στον γλύπτη του Νάσβιλ, Άλαν ΛεΚουίρ, να δημιουργήσει το ακριβές αντίγραφο του αγάλματος των 42 μέτρων για το εσωτερικό. Αυτό το μνημειώδες έργο κράτησε σχεδόν οκτώ χρόνια. Τα απολαλλυπτήρια του αγάλματος έγιναν τελικά στις 20 Μαΐου 1990, προκαλώντας πολύ ενθουσιασμό και ανανέωση του ενδιαφέροντος για τον Παρθενώνα του Νάσβιλ, ως το πιο σπουδαίο αξιοθέατο της πόλης. Πρόσθετα χρήματα συγκεντρώθηκαν τα επόμενα 12 χρόνια και το 2002 το άγαλμα ολοκληρώθηκε τελικά με επιχρύσωση και ζωγραφική.

Ετσι, ο Παρθενώνας του Nashville παραμένει στην ιστορία ως ακριβές αντίγραφο το πραγματικού θαύματος που γεννήθηκε στην Ελλάδα.

 

 
Ο Παρθενώνας στο Νάσβιλ


 

 

 


 
 

 

 

  


  
 

 

 

 

 

 

 


Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info