\\               ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Από τη Δημοκρατία στο Δεσποτισμό

Σήμερα 4 Ιουλίου 2020 - που γράφονται οι σκέψεις τούτες - οι Αμερικανοί γιορτάζουν την 244ή επέτειο της Ανεξαρτησίας τους – είναι η περίφημη Εθνική τους Γιορτή «4th of July». Η ημέρα αυτή 4 Ιουλίου 1776, θεωρείται η πράξη της ίδρυσης του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, επίσημα λέγεται: The Unanimous Declaration of theΤhirteen United States of America, και είναι η ιδρυτική διακήρυξη ανεξαρτητοποίησης των δεκατριών Πολιτειών της Αμερικής από την αποικιοκρατία των Βρετανών. Συντάχθηκε από τους Τόμας Τζέφερσον και Βενιαμίν Φράγκλιν και εγκρίθηκε από το Κογκρέσο. Είναι όντως η μεγαλύτερη και η πιο λαμπρή γιορτή των Αμερικανών οι οποίοι είναι άκρως υπερήφανοι για αυτήν, γιατί το έθνος τους ιδρύθηκε μέσα στην Ελευθερία. A new nation conceived in Liberty!

Επίσης σήμερα 4 Ιουλίου 2020, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα, το οποίο ορίζει ότι οι νέες συνταγματικές αλλαγές τίθενται σε ισχύ από τις 4 Ιουλίου 2020. Ως γνωστόν οι Ρώσοι πολίτες ενέκριναν τις συνταγματικές αλλαγές, που δίνουν το δικαίωμα στον πρόεδρο Πούτιν να παραμείνει στην προεδρία έως το 2036. Επίσης η συνταγματική αυτή αναθεώρηση εκτός τού ότι δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο να ασκήσει τα καθήκοντά του για δύο ακόμη εξαετείς θητείες, εμπεριέχει αναφορά  "πίστης στο Θεό" και την απαγόρευση γάμου μεταξύ των ατόμων του ιδίου φύλου. Τα νέο σύνταγμα υπόσχεται περισσότερη ευημερία για τους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Κοσμοϊστορικές μέρες!

ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ!

Τα τελευταία μερικά χρόνια, ιδίως μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο οποίος όσο κακός ήταν ταυτόχρονα είχε και τη «χάρη» να είναι και ένα φοβερά σταθεροποιητικό στοιχείο για όλο τον κόσμο.΄Ηταν η εποχή κατά την οποία εκπληρώθηκε η ελληνική μας γνωστή και διδακτική  παροιμία: « Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη». Μείναμε στην άμυνα, και έτσι ζήσαμε μισό αιώνα τελειοποιώντας τα πυρηνικά  μας όπλα!

 Μετά από την πτώση του κομμουνισμού – τα τελευταία τριάντα και κάτι χρόνια – αδυνατούμε μέχρι σήμερα να δώσουμε ένα όνομα στην άστατη αυτή εποχή μας, που ο καθένας σύμφωνα με τη δύναμή του κάνει ό,τι μπορεί. ΄Ετσι φτάσαμε στην κλασική ρήση του ρεαλιστή ιστορικού μας Θουκυδίδη που ειπώθηκε εδώ και δυόμισι χιλιάδες χρόνια: «Ο ισχυρός κάνει ό,τι θέλει και ο αδύναμος υποφέρει ό,τι του επιβάλλεται». Και για παγκόσμια κατανόηση – και κατανάλωση - τη μεταφράσαμε στα Αγγλικά ως: «The strong do what they want and the weak suffer what they must».

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΚΟΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ

Και εδώ ακριβώς ήρθε ο απρόσκλητος και άγνωστος, αλλά πολύ δυναμικός ο Κορωνοϊός, χωρίς καμία προφητική προειδοποίηση. Και τι έμεινε σήμερα; Πώς θα διασφαλίσουμε την εθνική μας ακεραιότητα, αλλά και την παγκόσμια οικονομία; Ο κόσμος μας σήμερα βρίσκεται σε ένα ανασφαλές στάδιο ρευστότητας και ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί να σώσει από ό,τι έχει απομείνει και όλοι μας «υποφέρουμε ό,τι μας επιβάλλεται» όπως το σημειώνει ο διορατικός μας ιστορικός. 

Τα τελευταία μερικά χρόνια κυκλοφορούν βιβλία πολιτικών επιστημόνων και υπάρχουν ήδη στην Παγκόσμια Βιβλιοθήκη μας που είναι σήμερα το περίφημο Διαδίκτυο. Κάντε και μόνοι σας μία διαδικτυακή περιδιάβαση. Διαπιστώνει κανείς από αυτά, πως ίσως έτσι θα εξελιχτούν τα πολιτικά μας τεκταινόμενα  και μελλοντικά η ελληνική Δημοκρατία που εξυπηρέτησε την ανθρωπότητα για αιώνες, θα μεταμορφωθεί  τροποποιημένη στον «έξυπνο» Δεσποτισμό!

Ο Δεσποτισμός είναι ένας όρος που επινοήθηκε από το Γάλλο ιστορικό και πολιτικό επιστήμονα Alexis de Tocqueville (1805-59) που περιγράφει το κράτος στο οποίο μια χώρα που κατακλύζεται από "ένα δίκτυο μικρών περίπλοκων κανόνων" μπορεί να υποβαθμιστεί. Ο νέος Δεσποτισμός δίνει στους ανθρώπους την ψευδαίσθηση ότι έχουν τον έλεγχο, ενώ στην πραγματικότητα έχουν πολύ μικρή επιρροή στην κυβέρνησή τους.  

Ο Δεσποτισμός είναι το πολίτευμα στο οποίο ο Αρχηγός ονομάζεται Δεσπότης και ασκεί εξουσία η οποία ούτε περιορίζεται ούτε ελέγχεται από ανθρώπινους θεσμούς. Ο όρος Δεσπότης είναι φυσικά ελληνικός και χρησιμοποιείται για το χαρακτηρισμό Αρχηγών που θεωρούνται οι ίδιοι Θεοί, ή εκπρόσωποι  του Θεού. Ο Δεσπότης αυτός θα μπορεί  να βοηθήσει τους ανθρώπους της σημερινής «Κοινωνίας της Πληροφορίας»  να επιλέξουν και να θεσμοθετήσουν το καλύτερο Πολίτευμα και το καλύτερο Σύνταγμα, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου των πολιτών μιας χώρας.


Εξάλλου όπως το είπε ο Sir Winston Churchill, μιλώντας στη Βρετανική Βουλή των
 Κοινοτήτων: "Κανείς δεν προσποιείται ότι η δημοκρατία είναι τέλεια ή σοφή. Πράγματι, έχει 
ειπωθεί ότι η δημοκρατία είναι η χειρότερη μορφή διακυβέρνησης εκτός από όλες τις άλλες 
μορφές που έχουν δοκιμαστεί από καιρό σε καιρό ".(No one pretends that democracy is 
perfect or all-wise. Indeed, it has been said that democracy is the worst form of government 
except all those other forms that have been tried from time to time). 

                            ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΔΕΣΠΟΤΙΣΜΟΣ
 
Κοντολογίς, πολλοί πολιτικοί επιστήμονες σήμερα προδικάζουν πως το μέλλον της Δημοκρατία
ς είναι ο Νέος Δεσποτισμός. Και ίσως δεν έχουν άδικο εάν δούμε τον κόσμο μας σήμερα και
 πώς έχει καταλήξει. Στην Ευρώπη ήδη εμφανίστηκαν τέτοιοι δεσποτικοί αρχηγοί και οι ψηφο
φόροι τούς εγκρίνουν ( Ουγγαρία κ.ά). Η Τουρκία έγινε ένα δεσποτικό κράτος και ο δημοφιλ
ής τους αρχηγός ήδη στέφθηκε  Σουλτάνος. Αλλά είναι και αρκετοί άλλοι στο μουσουλμανικό
 κόσμο που έχουν ανεβεί σε αυτό το στάδιο. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η Ρωσία η οπ
οία με τη συνταγματική της τροποποίηση στις μέρες μας, έβγαλε ένα νέο Δεσπότη να  κυβερν
άει εφόρου ζωής. Το ίδιο έχει γίνει και στην Κίνα πριν από μερικά χρόνια. Και η ίδια η Α
μερική (ΗΠΑ) δεν έκανε κάτι παρόμοιο πριν από τέσσερα χρόνια; Ο Δεσποτισμός λοιπόν προ τ
ων πυλών! Despotismus ante portas!

 


 

Του
ΘΩΜΑ Γ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

 


 


 

 

 

Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info