\\               ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            


GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

 


 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΤΟΞΟ Ν' ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ  

Από την εκπομπή υλικό ονείρων  
Του Χρήστου Νιάρου .

Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος ,κάποια που αγαπάει την μουσική ,το στίχο το τραγούδι ,να μην ξέρει ή να μην εχει ψιθυρίσει τραγούδια του Λαυρεντη μαχαιρίτσα . Τραγούδια που τα έντυσε η φωνή του , η λαλιά του ,το πάθος του , η μουσική του προσωπικότητα  μπορεί να μην ξέρουμε ολα τα λόγια και την ιστορία τους , ξέρουμε όμως τον ερμηνευτή τους . Και είναι αρκετά . Στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα του αλλά ,και των ανέμων του ένα από τα αναγνωρίςιμα λιμάνια είναι και το ´´´´εκεί στο νότο ´´´´´´.  Μέχρι όμως να φτάσουμε εκεί , και αφού έχουμε περάσει , από ολες τις νότες που μας νουθετήσανε ή εστω τέλος πάντων ακουμπήσαμε στα νοήματά τους ,ένα απαραίτητο εισαγωγικό .

Το κάτωθι ηχητικό , είναι μικρό απόσπασμα , από τις εκπομπές του Αλέκου κατσιφάρα , μέσα από την ραδιοσυχνότητα του ρυθμού της μελβούρνης. Ο γενικός τους τίτλος υλικό ονείρων και η μετάδοση τους γινότανε κάθε Τετάρτη . Συνήθως δίωρες ,αλλά ο χρόνος αποδείχτηκε πολύ λίγος και μικρός για να χωρέσουν αυτά τα αφιερώματα . Η παρουσία μου στην εκπομπή ήτανε μέσω τηλεφώνου . Σαν ένα είδος παρέμβασης , κουβέντας και σχολίων .  Εκπομπές , που μπορεί κάποιος να τις ακούσει , αφού ειναι αποθηκευμένες στα podcast του  σταθμού . Εκπομπές ,με πολύ κόπο ,χρόνο και μεράκι αλλά και με την ανάλογη γενική επιμέλεια και φροντίδα του Αλέκου κατσιφάρα  βρίσκανε και βρήκανε  μεγάλη ανταπόκριση .

Εκπομπές για τους  Γ.πουλόπουλο, Πυξ λαχ , Γ.Σπανό , Σ.μπέλλου ,Θ.Μικρούτσικο , Α.Αλκαίο ,Σ.Διονυσίου ,Ν.Παπάζογλου κλπ κλπ αγαπηθήκανε και πιστεύω θα μείνουνε και στην καρδιά μας και στα αυτιά μας για πολύ καιρό.

Στιγμές παρά πολλές εχούνε μείνει από αυτές τις εκπομπές . Χαρακτηριστικά , επι γραμμικά αναφέρω την συνέντευξη με την Ε.Αρβανιτάκη και τις εντυπώσεις της από την παρουσία της ,σκηνικά εδώ στην Μελβούρνη ,  την κουβέντα με τον σύλλογο φίλων του ν.παπαζογλου ,αλλά και τους μακρινούς και κοντινούς ακροατές που αφιερώνανε και ήτανε μέσα στο πνεύμα της κάθε εκπομπής και θεματικής .  Εκτάκτως ,πριν από λίγες εβδομάδες έγινε και αφιέρωμα για τον Τ.Βοσκόπουλο .  Αγαπημένα τραγούδια του συντροφεύουν και τα όνειρα και τις εποχές μας ,εδώ και χρόνια .Αυτές τις νύξεις τις καταγράφω σαν ακροατής.  Και μέςα σε ολα αυτά και τα εκπληκτικά ηχητικά που επέλεγε ο Αλέκος , για να ντύςει την κάθε εκπομπή . Μικρά ντοκουμέντα απαραίτητα για υπάρχει η πλήρης εικόνα των δημιουργών .

Στην τελική φαντάζομαι ότι κάποια τραγούδια ,σαν σύνολο ,αντέχουν . Και θα αντέξουν .

 Γιατί οπως και να το κάνουμε , η μουσική , ο λόγος είναι σημαντικό στοιχείο στις χαρές και στις λύπες μας μεν, αλλά και στην διατήρηση ταυτότητας και συνέχειας . Αλλωςτε ένα τραγούδι , κραταει πολύ λίγο . Η πρόεκταςη και το πρίν του , μας βρίSκει ( και το βρίςκουμε ) στις στιγμές μας . Γνώση και συναίσθημα και αλήθεια μέσα στις εναλλαγές των εποχών  καταγράφεται και θα καταγράφεται στις μελωδίες .  Μέςα στο πλήθος θα μας βρούνε ,με ένα δάκρυ στην καρδιά ,οπως τραγουδάει υπέροχα ο Α.Ρέμος  τον Αντώνη Βαρδή στην μπαλάντα  δύο   ψέματα. 

Πιό διαφορετικά ,και από άλλο ντο , σε μια Γωνία ´´´´παραμυθιού και Πατησίων ´´´´´´ μας βρίσκουν τα τραγούδια αυτά , οπως θά έγραφε και ο Α.Αλκαίος .  Σε κάποια γωνία , σε κάποιο πλήθος  μας βρίσκει και το υλικό ονείρων και η επίγευση της εκπομπής. Ως ανάμνηση , επιλογή ,καταγραφή και συνέχεια . Ο καθένας βεβαίως έχει το δικό του ντεκόρ, το δικό του νόμισμα ,το δικό του νόμο,το δικό του ντέρμπι .  Έτσι νομίζω . Ετσι νιώθω .

Οπως θα λέγε και ο λαυρέντης , προς τους ομότεχνους του ,´´´´´´ φτιάξτε πέντε έξι τραγούδια ,για να μείνουνε ´´´´´´´´.  Για το μετά, για τις παρέες μας , για τις μοναξιές μας , για την ακρη του απείρου μας . Οι μελωδιές όμως  πήρανε φόρα και μαζί με του έρωτα τις χημείες ,οπως τραγουδάει εμβληματικά ο λαυρέντης ,στο τέλος αυτού του μικρού ηχητικού ντοκουμέντου , υπάρχει και ενα μικρό μας ντουέτο.

Ολα αυτά εδώ. Στο νότο . Στην νοσταλγία . Στο νήμα της νύχτας . Στο νερό της κάθε νότας . Στα ντεσιμπέλ ,στα ναδίρ και στο νάμα του κάθε νεύρου μας . Στο ντέρτι και στο κάθε νταραβέρι μας Αλλωστε και με τον νότο στο νου μας νοερά νοσταλγούμε .

 


 

 

 


 
 

 

 

  


  
 

 

 

 

 

 

 


 
 

Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info