\\               ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            


GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

 


 

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΥΡΕΣΗΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟY

 

Η Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αθήνα, οργάνωσε τον εορτασμό της ανεύρεσης του Τίμιου Σταύρου, στην Πλατεία Καραΐσκάκη, που βρίσκεται απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο. Στον εορτασμό, έγινε η αναπαράσταση της ανεύρεσης  του Τιμίου Σταυρού και πιστοί με την συνοδεία τυμπάνων, έψαλλαν θρησκευτικούς ύμνους, δημιουργώντας μια μοναδική ατμοσφαίρα.

Κατά την διάρκεια του εορτασμού, ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας, Γιώργος  Βαλασκατζής, απεύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό, στα Αμαρινιά. Τον παραθέτουμε σε ελεύθερη μετάφραση :

 

Αξιότιμες και αξιότιμοι Αιθίοπες κάτοικοι Ελλάδας.                                                                               

 

Καλωσήρθατε στον εορτασμό του Τιμίου Σταυρού.

Πέρσι, οι δύο χώρες μας, Ελλάδα και Αιθιοπία, συμπλήρωσαν 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων. Για να γιορτάσουμε το γεγονός, βρεθήκαμε στο Ηρώδειο Θέατρο κάτω από την Ακρόπολη. Ήμασταν όλοι εκεί, μαζί με τους καλύτερους Αιθίοπες ηθοποιούς, του  Εθνικού Θεάτρου της Αιθιοπίας, με επικεφαλής τον κ. Ντεμπέμπε Εσέτου και τον κ. Χενόκ Τεραβρούκ, οι οποίοι παρουσίασαν τη ζωή του «ξυπόλυτου Σωκράτη».

 

Οι Έλληνες πρόγονοί μας, πριν από 100 και πλέον χρόνια, εξ αιτίας της Τουρκικής κατοχής και πολέμων, γνωρίζοντας ότι η Αιθιοπία είναι χώρα χριστιανική και για να σώσουν τις ζωές τους,  έφτασαν ως πρόσφυγες στην χώρα σας.  Οι περισσότεροι διάλεξαν να ζήσουν στις πόλεις  Αντίς Αμπέμπα, Ντίρε Ντάουα και Ντέμπι Ντόλο.

 

Εκεί δουλεύοντας σκληρά, βελτίωσαν την ζωή τους και θεωρώντας πλέον την Αιθιοπία δική τους  χώρα, έχτισαν Σχολεία και Εκκλησίες, πριν ακόμη φτιάξουν τα δικά τους σπίτια. Εσείς ακολουθήσατε το παράδειγμα τους και εκπληρώσατε παρόμοια επιθυμία σας και σήμερα έχετε την δική σας Εκκλησία στα Σπάτα.

 

Είχα την τύχη να την επισκεφθώ και έμεινα έκθαμβος, αντικρίζοντας ένα μεγάλο Μοναστήρι σε μία έκταση 6.000 τμ. Με τον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, να βρίσκεται στο Α' όροφο και να υπάρχουν στο χώρο τάπητες, ωραία καθίσματα για ένα μεγάλο αριθμό εκκλησιαζομένων. Ενώ στο Ισόγειο, βρίσκονται οι βοηθητικοί χώροι, αίθουσες, δωμάτια επισκεπτών, κήποι και το Μοναστήρι, να είναι περιτριγυρισμένο με μάντρα ποιότητας. Η πρωτοβουλία σας, ήταν ένα πολύ ευχάριστο γεγονός και δείξατε στην Ευρώπη, ότι ο λαός της Αιθιοπίας είναι  λαός  υψηλής ποιότητας. 

Το έτος  1974, λόγω της πολιτικής κατάστασης, υποχρεωθήκαμε και φύγαμε από το Κράτος, που μέχρι τότε το θεωρούσαμε Πατέρα (Αμπάτ Αγκέρ). Αφήσαμε στην Αιθιοπία τις περιουσίες  μας, την καρδιά μας, τα αισθήματά μας  και επιστρέψαμε στη Μάνα Χώρα, την  Ελλάδα.

 

Εμείς οι Έλληνες, μπορεί να μην ήμασταν  πολύ ευχαριστημένοι που επιστρέψαμε στην χώρα μας, άλλα βρήκαμε εδώ, τους συγγενείς μας. Οι Αιθίοπες όμως, όταν εγκατέλειψαν τη χώρα τους, ακολούθησαν το δρόμο της προσφυγιάς,  προς άγνωστα μέρη και ήταν κάτι το λυπηρό.

 

Τα παιδιά της Αιθιοπίας όμως, με το θάρρος  και την ικανότητά τους, σε όποια χώρα και να πήγαν πέτυχαν. Δεν στερήθηκαν την εργασία και αυτό οφείλεται  στην ορθή πειθαρχία, δύναμη, επιθυμία για δουλειά και προπαντός στην τιμιότητά τους.

 

Σήμερα στην Αμερική ζουν, πάνω από ένα εκατομμύριο Αιθίοπες, με τα παιδιά τους. Οι περισσότεροι έχουν  τις δικές τους δουλειές ή είναι κρατικοί υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν φτάσει  σε υψηλές βαθμίδες. Το ότι έφτασαν στις βαθμίδες αυτές, οφείλεται πρωτίστως στην ΕΝΟΤΗΤΑ και στην ΑΓΑΠΗ, που είχαν και έχουν δημιουργήσει μεταξύ τους. Αυτό ας είναι ένα καλό παράδειγμα για όλους Σας  και  για όλους Μας.

 

Μέχρι τον εορτασμό του επόμενου DEMERA, μεταξύ Σας και μεταξύ Μας, κακό αν υπάρξει, να ΧΑΘΕΙ. Αγάπη  και  υγεία  μόνο  να  επικρατήσει. Χρόνια πολλά.               Γιώργος Βαλασκατζής        


 
 

 

 

  


 

Τα σχόλια σας
πρός δημοσίευση
 είναι ευπρόσδεκτα

Κάντε κλικ εδώ 
 

 

 

 

 

 

 


 
 

Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info