\\               ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            

GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

 


 

 

Ελληνική Υβριδική Τηλεόραση Του Θωμά Γ. Ηλιόπουλου

 

Το 2018 κάλλιστα θα το θυμόμαστε πως μέσα σε  αυτό ωρίμασε και γεννήθηκε η Υβριδική Τηλεόραση. Πριν από ένα μήνα ακριβώς- ήτοι στις 4 Δεκεμβρίου 2017 - η  Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, εγκαινίασε την πλατφόρμα των υβριδικών υπηρεσιών της και την ονόμασε ERT Hybrid  και Ελληνικά «Ελληνική Υβριδική Τηλεόραση». Η νέα αυτή τηλεόραση  διατίθεται ελεύθερα σε όσους έχουν «έξυπνες τηλεοράσεις» = «Smart TV» που λέγονται και HbbTV. Η Υβριδική Ευρυζωνική Τηλεόραση (HbbTV – Hybrid Broadcast Broadband TV) είναι ένα νέο πρότυπο μετάδοσης που επιτρέπει διαδικτυακές υπηρεσίες να ενσωματωθούν στις τηλεοράσεις, μέσω του Διαδικτύου.

Η έλευση της Υβριδικής Τηλεόρασης είναι μία Επανάσταση στην τηλεθέαση και τα αποτελέσματα θα τα δούμε πολύ σύντομα. Πρόκειται ίσως για μια νέα χρυσή εποχή της τηλεόρασης με καλύτερα και πιο ποιοτικά προγράμματα και πιο διευρυμένο κοινό παγκοσμίως. Η τηλεόραση συνεχίζει την ανοδική της πορεία και οι καταναλωτές τηλεοπτικού προγράμματος έχουν υψηλότερη και άμεση πρόσβαση σε πολύ περισσότερα τηλεοπτικά προγράμματα.

Η υβριδική πλατφόρμα «ΕΡΤ Hybrid» περιλαμβάνει πολλές υπηρεσίες και θα περιέχει σχεδόν το σύνολο του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ όπως μεταδόθηκε τις τελευταίες οκτώ ημέρες. Θα έχει και αποκλειστικές μεταδόσεις αθλητικών γεγονότων στο διαδικτυακό κανάλι ERTPlay και την υπηρεσία Video on Demand, (Βίντεο κατ’ απαίτηση), όπου ο χρήστης μπορεί να απολαύσει το τηλεοπτικό υλικό της ΕΡΤ επιλέγοντας μέσα από διάφορες θεματικές κατηγορίες όπως Αρχείο, Αθλητικά, Ενημέρωση κ.ά. Επίσης η νέα αυτή τηλεόραση θα είναι διαδραστική, δηλαδή θα σας επιτρέπει να αλληλεπιδράτε με το τηλεοπτικό πρόγραμμα καθώς το παρακολουθείτε. Παράδειγμα: θα μπορείτε να ψηφίσετε σ’ ένα διαγωνισμό, να συμμετάσχετε σ’ ένα τηλεπαιχνίδι, να σχολιάσετε ένα πρόγραμμα ή να το προχωρήσετε γρήγορα μπρος ή πίσω. Καταπληκτικά πράγματα όλα.

Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα ακρόασης των 27 ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ που εκπέμπουν από την Ελλάδα. Και όλα αυτά ελεύθερα και δωρεάν για μία νέα τηλεοπτική εμπειρία.

Τι χρειάζεστε για αυτή τη νέα πρωτότυπη εμπειρία; Πρέπει να έχετε Smart TV, κάποιο μοντέλο των τελευταίων ετών και να είναι συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο. Εδώ είναι πραγματικά η στιγμή που το Διαδίκτυο και η Τηλεόραση συναντιούνται και αυτός είναι ο λόγος που ονομάστηκε Υβριδική. Όλα ό,τι βλέπουν οι Αθηναίοι και όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας, θα μπορούμε να το βλέπουμε και εμείς εδώ στη Μελβούρνη και σε κάθε πολιτεία του κόσμου. Θα χρειαστούμε λίγη εκπαίδευση, αλλά δεν θα είναι και τόσο δύσκολα να τη βλέπουμε στους υπολογιστές μας, στο έξυπνο τηλέφωνό μας, στα άιπαντ μας, αλλά περισσότερο στις κανονικές μας τηλεοράσεις. Ας ευχηθούμε σε όλους: Καλή επαναστατική τηλεθέαση! 

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ;

Στη Βιολογία Υβρίδιο ονομάζεται το φυτό ή ζώο  που προέρχεται από τη διασταύρωση γενετικών ανόμοιων ατόμων. Παράδειγμα: υβρίδια ντομάτας, καλαμπόκι κ.ά. Στη Γλωσσολογία Υβρίδιο λέγεται η σύνθετη λέξη που τα στοιχεία της προέρχονται από δύο διαφορετικές γλώσσες. Αυτή τη νέα σύνθετη λέξη μπορούμε να την ονομάσουμε και νόθο σύνθετο. Παράδειγμα: κασετόφωνο κ.ά.

Από τη διασταύρωση αρσενικού γαϊδάρου και φοράδας, ή και το αντίθετο, έχουμε το μουλάρι του οποίου το γένος δεν μπορεί να διαιωνισθεί. Κατά κάποιο τρόπο αυτό αποτελεί μία ύβρις της φύσης. Στην αρχαία μας τραγωδία η αλαζονική συμπεριφορά του ανθρώπου, ή ύβρις,  οδηγούσε στην υπέρβαση του ηθικού και του θεϊκού νόμου και έτσι ερχόταν η τιμωρία για τον παραβάτη.

Από τη λέξη ύβρις έγινε το επίθετο υβριδικός και στα Αγγλικά γεννήθηκε το Hybrid και στη νέα μας γλώσσα από εδώ κάναμε τη βρισιά, το βρισίδι και φυσικά το ρήμα βρίζω. Η ύβρις στην αρχαία μας προφερόταν με ένα αρχικό δασύ (=πυκνό) τρόπο ως Χύβρις και για το λόγο τούτο οι Αλεξανδρινοί επινόησαν τη δασεία και μέχρι σήμερα γράφεται με δασεία:‘΄Υβρις. Στα Αγγλικά η δασεία αποδόθηκε με το Η και για το λόγο τούτο γράφτηκε ως Ηubris= arrogant pride, αλαζονεία.

 Όταν πολύ αργότερα οι Λατίνοι έβαλαν το Υ στο «αλφάβητό» τους και το έβαλαν στο τέλος του ως Χ,Υ,Ζ, τότε ορθογράφησαν το  Hubris σε Hybris=crossbred, mixture, half-caste. Επίσης να σημειώσουμε εδώ πως εάν ένας Ρωμαίος πολίτης παντρευόταν μία ξένη (όχι Ρωμαία γυναίκα), τότε τα παιδιά τους λεγόταν Hybrid=Σκλάβοι και όχι ελεύθεροι πολίτες. Τι σου είναι αυτές οι ελληνικές λέξεις! Μπήκαν ως πολιτισμικά προϊόντα σε όλες τις γλώσσες του κόσμου!

 Στην προκειμένη περίπτωση – όπως ήδη διατυπώθηκε – το Διαδίκτυο και η Τηλεόραση αφού διασταυρώθηκαν δύο τεχνολογίες, μάς έδωσαν τον καινούργιό μας όρο Υβριδική Τηλεόραση. Χωρίς όνομα δεν προχωράει τίποτε. Και η ελληνική γλώσσα είναι εκεί να γονιμοποιεί κάθε νέα εφεύρεση και όλο τον ευρωπαϊκό λόγο.

 Εύχομαι σε όλους μεγάλα και παρθενικά ταξίδια με τη νέα μας υβριδική τηλεόραση της ΕΡΤ ! Η Αθήνα μετακόμισε στη Μελβούρνη και δεν μας χρειάζονται πια ούτε κουτιά, ούτε κεραίες και ούτε και συνδρομή. Όλα εύκολα και τελείως δωρεάν μέσω του αυστραλιανού μας ΝΒΝ.


 

 

Του Θωμά Γ. Ηλιόπουλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 

 

 

  


  
 

 

 

 

 

 

 


Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info