\\               ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            


GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

 


 

Μελβούρνη, η πόλη με τους  περισσότερους και τους υψηλότερους ουρανοξύστες σε όλη την Αυστραλία

 

Μελβούρνη,

η πόλη με τους  περισσότερους και τους υψηλότερους
ουρανοξύστες σε όλη την Αυστραλία

Η Μελβούρνη μας, η πόλη που μας ένωσε όλους και ζούμε κοντά της από μερικές μέχρι και πολλές δεκαετίες στην αγκαλιά της, είμαστε πλέον όλοι μας Μελβουρνιώτες «βγαλμένοι από τον ελληνισμό»!

Η παραπάνω φωτογραφία είναι παρμένη τον Ιανουάριο του 2019, πάνω από το «Ιερόν της Ανάμνησης» (Shrine of Remembrance). Στη διαδρομή που βλέπετε ακριβώς μπροστά σας – σχεδόν μέχρι τη γέφυρα του ποταμού Γιάρα – έγινε πριν από δύο χρόνια η τελευταία μας εθνική παρέλαση για την 25η Μαρτίου του έτους 2019. Προς το παρόν είναι αμφίβολο εάν το 2022 θα δώσουμε όλοι μας το παρόν σε «μια ελληνική γιορτή, με τελετές ωραίες, με λύρες και με αυλούς, με αγώνας και στεφάνους» που μας λέει ο ποιητής μας Καβάφης. Ας ελπίσουμε πως η άκρως εξαντλητική και τρομερά τυραννική σημερινή μας πανδημία να μην κάνει τον ποιητή μας  και προφητικό που είπε στο ίδιο ποίημα: «Και πάντα μελαγχολικά τελείωνε/σε η γιορτή τους»!

Στα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας Covid-19 και των πολλών μας εγκλεισμών – τους συνηθίσαμε πλέον ως λόκνταουν – ενώ η αρρώστια ξαπλώνεται οριζόντια, η πόλη μας ανεβαίνει και εξελίσσεται κάθετα. Αυτό διαπιστώνουμε όλοι μας χωρίς να μπορούμε όλο αυτό το διάστημα να  επισκεφτούμε την Πόλη μας, αλλά την αντικρύζουμε καθημερινά σχεδόν από όλα τα προάστειά της. Και ειδικά τα βράδια με τα πάμπολλα κόκκινα φώτα να αναβοσβήνουν ταυτόχρονα – πάνω σε όλα τα κτήρια - σαν να μας λένε: Σας περιμένουμε όλους στην πόλη «με το πλήρωμα του χρόνου» όποτε και να έρθει αυτό. Ενθαρρυντικό θαρρώ το μήνυμα όλων των ουρανοξυστών μας που δεν είναι και λίγοι!

Η Μελβούρνη, σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Αυστραλία, με πέντε εκατομμύρια κατοίκους, φιλοξενεί περίπου 760 ολοκληρωμένα πολυώροφα κτήρια. Από αυτά τα 61 χαρακτηρίζονται ως "ουρανοξύστες" που φτάνουν σε ύψος τουλάχιστον 150 μέτρων και είναι περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη πόλη στην Αυστραλία. Να σημειώσουμε εδώ πως από τα δέκα ψηλότερα κτίρια στην Αυστραλία, έξι βρίσκονται στη Μελβούρνη.

 

ΜΙΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Πριν από το 1835 οι πρώτοι άνθρωποι που ζούσαν στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η Μελβούρνη ήταν οι Αβορίγινες. Υπήρχαν πέντε διαφορετικές ομάδες που ανήκαν στο έθνος Kulin. ΄Ηταν κυνηγοί και συλλέκτες τροφής. Η περιοχή στη γλώσσα τους ονομαζόταν Berren ή Bararing. Πριν ονομαστεί επίσημα, η πόλη μας είχε αρκετά προσωρινά ονόματα όπως Batmania, Bearbrass και άλλα, όπως τα άκουγαν οι ΄Αγγλοι άποικοι οι οποίοι και τα ορθογράφησαν έτσι …αγγλιστί.

Το 1797 ο George Bass, με ένα πλοίο με έξι άτομα πλήρωμα, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που εισήλθε στο λεγόμενο Στενό του Bass που σήμερα φέρει το όνομά του, το πέρασμα μεταξύ της ηπειρωτικής Αυστραλίας και της Τασμανίας. Το 1802, ο Τζον Μάρεϊ με το πλοίο Λαίδη Νέλσον μπήκε στον κόλπο Πορτ Φίλιπ, και μετά τον ακολούθησε ο Μάθιου Φλίντερς. Ο Κόλινς έφτασε στη θέση του σημερινού Σορέντο, στη χερσόνησο Μόρνιγκτον, τον Οκτώβριο του 1803, αλλά λόγω της έλλειψης νερού μετέφερε τον προβλεπόμενο οικισμό στην Τασμανία, ιδρύοντας έτσι το Χόμπαρτ.

Ο John Batman, ένας επιτυχημένος αγρότης από τη βόρεια Τασμανία, θέλοντας να αποκτήσει περισσότερα βοσκοτόπια για τα πρόβατά του, μπήκε στο Port Phillip Bay το Μάιο του 1835 και στις 6 Ιουνίου, ως αρχηγός του Port Phillip Association, «αγόρασε» τη γη γύρω από τη Μελβούρνη και στις 8 Ιουνίου έγραψε στο ημερολόγιό του: ’’Αυτό θα είναι το μέρος για ένα χωριό’’. Το 1836 χτίζονται και τα πρώτα ξύλινα σπίτια.

Ο κυβερνήτης Μπουρκ ανέθεσε στον ‎Ρόμπερτ Χοντλ‎ να κάνει το πρώτο σχέδιο για μία πόλη το 1837. Αυτή ήταν η προετοιμασία για τις πωλήσεις γης σεδημόσιο πλειστηριασμό.‎ Ο κυβερνήτης επισκέφθηκε το Πορτ Φίλιπ το Μάρτιο του 1837, επιβεβαίωσε την επιλογή του Λόνσντεϊλ για την  τοποθεσία της νέας πόλης και την ονόμασε Melbourne στις 10 Απριλίου 1837‎‎ με το όνομα του ‎‎τότε Βρετανού πρωθυπουργού‎Γουίλιαμ Λαμπ, Υποκόμη της Melbourne, δηλαδή καταγόταν από την κωμόπολη ‎Melbourne στο Ντέρμπισαϊρ.  Το πρώτο της Ταχυδρομείο   άνοιξε τον ίδιο χρόνο και έτσι γεννήθηκε η Μελβούρνη και στα Ελληνικά!

Τον Ιούλιο του 1851 ιδρύθηκε η Βικτώρια ως ξεχωριστή αποικία και ο Λα Τρόμπ έγινε ο πρώτος υποδιοικητής της. Η πόλη της Μελβούρνης  ήδη είχε γίνει το κέντρο του εμπορίου εξαγωγών μαλλιού της Αυστραλίας. Τον ίδιο χρόνο‎, ο χρυσός ανακαλύφθηκε γύρω στις περιοχές τουBallarat και τουBendigo. Το γεγονός αυτό ‎ μεταμόρφωσε ριζικά τη Βικτώρια και ιδιαίτερα τη Μελβούρνη και στην πρώτη αυτή δεκαετία ο πληθυσμός της έφτασε σχεδόν  το μισό εκατομμύριο. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1850 πολλά δημόσια και οικονομικά κτήρια άρχισαν να χτίζονται με πέτρα και τούβλα ενώ μέχρι τότε ήταν όλα ξύλινα. Από την αρχή της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας, 1901 έως το 1927, η Μελβούρνη ήταν η Πρωτεύουσα της  Αυστραλίας.

 

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ …ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ!

Οι περισσότεροι από τους υψηλότερους ουρανοξύστες της Μελβούρνης σήμερα συγκεντρώνονται στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο, άλλες τοποθεσίες  ουρανοξυστών και υψηλών κτηρίων στη Μελβούρνη περιλαμβάνουν τα προάστεια Carlton, Docklands, Southbank, South Melbourne, South Yarra και St Kilda Road.  ‎Η Μελβούρνη ήταν από τις πρώτες πόλεις στον κόσμο που έχτισε πολυάριθμα ψηλά κτήρια γραφείων, παράλληλα με ‎τη Νέα Υόρκη‎‎ και το ‎Σικάγο‎ στις ΗΠΑ, αλλά αυτή η περίοδος ήταν πολύ βραχύβια μεταξύ1888 και 1892.

*Οι δέκα ψηλότεροι ουρανοξύστες και επιβλητικά κτήρια της Μελβούρνης σήμερα – τέλη του 2021 – είναι τα εξής:

1.) Το Australia 108, στο 70 Southbank Boulevard με ύψος 316,7 μέτρα

2.) Το Eureka Tower, στο 7 Riverside Quay με ύψος 297,3 μέτρα,

3.) Το Aurora Melbourne Central, στο 250 La Trobe Street με 270,5 μέτρα, 4.) To 120 Collins Street, με 266,6 μέτρα,

5.) Το 101 Collins Street, με 260,00 μέτρα,

6.) Το Prima Pearl, στο 31–49 Queensbridge Square με 254,00 μέτρα,

7.) Τα Rialto Towers, στο 525 Collins Street με 251,1 μέτρα,

8.) ΤοVictoria One, στο 452 Elizabeth Street με 246,8 μέτρα,

9.) Το Premier Tower, στο134–160 Spencer Street με  245,9 μέτρα,

10) Το Swanston Central, στο 168 Victoria Street με 236,7 μέτρα.

Το πιο ψηλό κτήριο στη Αυστραλία σήμερα είναι το Q1 στο Gold Coast με ύψος 322,5 μέτρα.


Στο σύνολό της, η πόλη της Μελβούρνης ξεπέρασε το Σίδνεϊ το 2011 ως ο υψηλότερος ορίζοντας στη χώρα και ο 24ος υψηλότερος στον κόσμο, όταν συνδυάζονται τα ύψη των δέκα κορυφαίων υψηλότερων κτηρίων της πόλης.

Να σημειώσουμε εδώ πως ο «Ελληνικός Πύργος» ή Greek Community Centre, στο 168 Lonsdale Street, στη Μελβούρνη χτίστηκε το 2013 και έχει 15 πατώματα.

 

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Επίσης να σημειώσουμε εδώ πως στο εγγύς μέλλον θα έχουμε και νέα κτίσματα στη Μελβούρνη και ένα από αυτά θα είναι ο υψηλότερος πύργος της Αυστραλίας και θα ονομάζεται «Green Spine». Θα χτιστεί στη Μελβούρνη, καθώς τα σχέδια για τον ουρανοξύστη αξίας δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων δίνουν το πράσινο φως στο προγραμματισμένο κτήριο που στα Ελληνικά θα τον ονομάσουμε μάλλον «Ο Πράσινος Σπόνδυλος»!

‎Τονίζεται σε ανακοινώσεις πως «θα είναι μια ανάπτυξη που θα κατέχει πολυτελείς οικιστικές μονάδες, εμπορικά γραφεία υψηλής τεχνολογίας, ξενοδοχείο πέντε αστέρων, προοδευτικό κέντρο ψυχαγωγίας, βιωματικά τεχνολογικά κέντρα προβολής, επιμελημένο τμήμα πωλήσεων και πολιτισμού καθώς και δημόσιους χώρους πράσινου στη στρατηγική τοποθεσία της Μελβούρνης το  Southbank».‎

‎Το στριφογυριστό κτήριο «Green Spine», 101 ορόφων, στο 118 City Road, θα φτάσει σε ύψος 356 μέτρων και θα είναι 30 μέτρα υψηλότερο από τον ουρανοξύστη Q1 της Χρυσής Ακτής. Χαρά σε αυτούς που θα ζήσουν εδώ και θα δουν τη Μελβούρνη με τους υψηλότερους ουρανοξύστες σε όλη την Αυστραλία, αλλά και με το καλύτερο βιοτικό επίπεδο για όλους τους κατοίκους της.

 

 


 

 

 


 
 

 

 

  


  
 

 

 

 

 

 

 


 
 

Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info