\\               ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            


GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

 


 

Η απεραντοσύνη της ελληνικής μυθολογίας έκανε τη  θριαμβευτική παρουσία της στη ελληνική Μελβούρνη την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου 2019 με μερικά ιδιαίτερα ορατά χαρακτηριστικά. Γιορτάστηκε πανηγυρικά «η Ημέρα του Πατέρα» με την πρεμιέρα της παράστασης «Sylvia» στο State Theatre του Arts Centre της Μελβούρνης, με κεντρικό άξονα την ελληνική μυθολογία. Το τόνισε επιγραμματικά ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Αυστραλιανού Μπαλέτου David McAllister: «΄Ολες οι μεγάλες ιστορίες έχουν τις ρίζες τους στους ελληνικού μύθους». Την Τρίτη 3 του μηνός δόθηκε και η αναμενόμενη Διάλεξη του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης Christopher Gribbin στο ελληνικό Φιλοσοφικό Καφενείο της πόλης μας με θέμα: «Η Ελληνική Μυθολογία από φιλοσοφική άποψη».

Την ίδια βδομάδα είχαμε και την ατυχή πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Ελλάδας «για το δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα»- δυστυχώς λανθασμένα τα λέμε έτσι και όχι τα «Γλυπτά του Παρθενώνα»! – για τον εορτασμό των 200 χρόνων της Παλιγγενεσίας, κάνοντας έτσι το Βρετανικό Μουσείο να εμφανίζεται σήμερα ως ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους!! (Αυτά θέλουν να ακούνε οι ΄Αγγλοι!)

Τα Γλυπτά αυτά και ό,τι άλλο έχει μείνει επάνω στον Παρθενώνα, αλλά και ό,τι άλλο βρίσκεται σε όλα τα μουσεία του κόσμου, απεικονίζουν πρόσωπα και γεγονότα ΜΟΝΟ της ελληνικής μυθολογίας. Αυτή είναι όντως η αξιόλογη απεραντοσύνη της μυθολογία μας. Και όπως το τονίζει ο καθηγητής Ι.Θ. Κακριδής στο 5τομο κλασικό του έργο «Ελληνική Μυθολογία» της Εκδοτικής Αθηνών, ότι όλα αυτά «είναι γνωστά όχι μόνο στην Ελλάδα που τα γέννησε, ούτε μόνο στην Ευρώπη, που πνευματικά στηρίζεται στον ελληνικό πολιτισμό, αλλά σε κάθε μορφωμένο κοινό σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και να ζει».  

 

Οι ελληνικοί μύθοι δεν είναι απλώς αφηγήσεις· είναι ένα πολύπλοκο πολιτισμικό φαινόμενο που συνδέεται με τη θρησκεία, την κοινωνία, την πολιτική, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και την τέχνη. Συστατικό στοιχείο του ελληνικού και του δυτικού πολιτισμού, οι μύθοι ερμηνεύτηκαν αλληγορικά κατά τον χριστιανικό μεσαίωνα, ενέπνευσαν την αναγεννησιακή τέχνη, ενώ εξακολουθούν μέχρι σήΟι ελληνικοί μύθοι είναι ένα πολύπλοκο  πνευματικό φαινόμενο που συνδέεται  πολιτισμικά με την ελληνική κοινωνία, την πολιτική, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, την τέχνη και κάθε άλλη πτυχή όχι μόνο του  ελληνικού πολιτισμού, αλλά  και όλου του σήμερα λεγόμενου Δυτικού κόσμου.


Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η επίδραση της ελληνικής μυθολογίας στη σύγχρονη κοινωνία μας δεν αμφισβητείται από κανέναν. Τέχνη, πολιτισμός, σύγχρονη γλώσσα, όλα αυτά δείχνουν την επίδρασή της στη σημερινή μας κοινωνία.

Όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας πως δεν υπάρχει ένα ενιαίο πρωτότυπο κείμενο στην ελληνική μυθολογία - όπως είναι η εβραϊκή Βίβλος - και αυτό είναι ένα καταπληκτικό φαινόμενο και ιστορικό κατόρθωμα, γιατί η Ελληνική Μυθολογία δεν έγινε ΠΟΤΕ ΔΟΓΜΑ, ούτε ιερό βιβλίο! Ο αρχαίος ελληνικός μύθος αποτελούσε μέρος της προφορικής παράδοσης και τα θέματά του αποκαλύφθηκαν τελικά αργότερα στην κλασική λογοτεχνία μας που είναι η βάση της ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού.


ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΑΞΙΑΣ

Επίσης πολλοί σύγχρονοι παγκόσμιου κύρους λογοτέχνες, ζωγράφοι, γλύπτες και συνθέτες εμπνέονται και αντλούν τα θέματά τους από την αστείρευτη πηγή και τον αθάνατο κόσμο των αρχαίων ελληνικών μύθων. Χωρίς αμφιβολία η αρχαία Ελληνική Μυθολογία είναι ένα πνευματικό αγαθό με ακατάλυτη παγκόσμια αξία. Ψυχαγωγεί και διδάσκει, συμβάλλοντας έτσι στην πνευματική συγκρότηση του ανθρώπου κάθε εποχής. Επίσης, παίζει τεράστιο ρόλο στο έπος, την τραγωδία, τη χορική και λυρική ποίηση και γενικά στην αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία καθώς και στις εικαστικές τέχνες.

Μετά τον 6ο αιώνα π.Χ., η Φιλοσοφία απέρριψε πολλά στοιχεία της Μυθολογίας, πλην όμως αυτή ήταν η άγραφη Ιστορία και όλα δεν ήταν «για πέταμα». Εξάλλου πολλοί μύθοι έβαλαν τάξη και στην Ηθική των ανθρώπων και εδώ η Μυθολογία έπαιξε έναν άλλο σημαντικό ρόλο.   


Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ

Ο μύθος αποτελεί βασικό στοιχείο του πολιτισμικού λόγου κάθε κοινωνίας, το οποίο συνδέθηκε άμεσα με την μόρφωση και την παιδεία των ανθρώπων της. Οι μελετητές της Μυθολογίας μας προσπαθούν να ανακαλύψουν τις λειτουργίες της και ως πρώτη κατατάσσουν τη λειτουργία της αφήγησης των μύθων που σκοπό είχε να διασώσει για τους μεταγενέστερους τα σπουδαία γεγονότα του παρελθόντος. Δεύτερο, έχουμε τη διδακτική και την παραδειγματική λειτουργία ότι το παρελθόν θεωρείται παρακαταθήκη παραδειγμάτων. Ακολουθεί η τέρψη που προσφέρουν. Επιπλέον, η έκφραση της αλήθειας με αλληγορικό τρόπο είναι μια άλλη χρήση των μύθων. Σημαντική λειτουργία είναι και ο ρόλος των μύθων στην εξήγηση του παρόντος βάσει του παρελθόντος. Επιπλέον, πρέπει να επισημανθεί ότι μέσω της μυθολογίας τα νεαρά άτομα ενστερνίζονταν την αρετή και μάθαιναν να πράττουν το ορθό, προκειμένου να μην δεχθούν τις συνέπειες των αρνητικών τους ενεργειών. 

Εκτός των άλλων όμως, η ελληνική μυθολογία είναι ένα σύνολο συμβολισμών, πολλοί εκ των οποίων μάς είναι ήδη γνωστοί. Οι Σειρήνες, η μάγισσα Κίρκη και τόσοι άλλοι μυθικοί χαρακτήρες, συμβολίζουν τους πειρασμούς που συναντάμε στην ζωή και στους οποίους πρέπει να έχουμε “κλειστά τα αυτιά μας”. Το ταξίδι του Οδυσσέα γενικότερα αντιπροσωπεύει το ταξίδι της ζωής με όλες τις δυσκολίες που μπορεί να φέρει, όπως το διαχειρίζεται ο ποιητής μας Καβάφης στο κλασικό του ποίημα «Ιθάκη».

Μελετώντας την αρχαία Ελληνική μυθολογία δεν θαυμάζουμε μόνο το δημιουργικό πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων, αλλά αντλούμε και διδάγματα για την αναγκαιότητα τής συμφιλίωσης του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον, προϋπόθεση απαραίτητη για την αντιμετώπιση του οικολογικού μας προβλήματος, αλλά και να εξηγήσουν τα ανεξήγητα της ζωής μας τούτης.


ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ

Το θέμα της διάλεξης στο Φιλοσοφικό Καφενείο Μελβούρνης στις 3 Σεπτεμβρίου του 2019, και η εποικοδομητική ακαδημαϊκή συζήτηση που ακολούθησε, ήταν μία μορφωτική εμπειρία για όλο το κοινό που την παρακολούθησε, στην αρχή της ΄Ανοιξης στο Νότιο Ημισφαίρειο.

Προηγήθηκε μία σύντομη εισαγωγή στα Ελληνικά για τη μυθολογία μας με τη βοήθεια ενός καλαίσθητου βιβλιαρίου 20 σελίδων – το οποίο μοιράστηκε σε όλους τους θαμώνες - με όλες τις διαφωτιστικές σημειώσεις της διάλεξης. Επίσης παρουσιάστηκαν στο κοινό οι πέντε τόμοι της «Ελληνικής Μυθολογίας», το αξιόλογο και άρτιο τιτάνειο έργο, προσωπικό και πνευματικό κατόρθωμα του αείμνηστου καθηγητή μας Ι.Κ. Κακριδή, το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται σε κάθε ιδιωτική ελληνική βιβλιοθήκη, για να μην λέμε ποτέ πως οι ξένοι γνωρίζουν καλύτερα την Ιστορία μας!! 

Ο καθηγητής Christopher Gribbin έκανε μία ευσυνείδητη και υποδειγματική εργασία και έδωσε μία επιστημονική διάλεξη εξαιρετικής έρευνας τού απέραντου  θέματός του. Από ό,τι γνωρίζουμε ήταν η πρώτη φορά που ακούσαμε τέτοια εμπεριστατωμένη διάλεξη για την Ελληνική Μυθολογία στην ελληνική Μελβούρνη και με την ακαδημαϊκή συζήτηση  που ακολούθησε, έκαναν το γεγονός τούτο μία εξαιρετική και μοναδική εμπειρία γνώσης υψηλού επιπέδου. ΄Οντως έχασαν πολλά όσοι δεν την παρακολούθησαν!

 Ο θάνατος του ΄Αδωνη. ΄Εργο του Λούκα Τζιορντάνο (1685)

 

  

Του
ΘΩΜΑ
Γ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ


 Τα σχόλια σας  πρός δημοσίευση
 είναι ευπρόσδεκτα

Κάντε κλικ εδώ
 
 

 

 

 

 

 

 


 
 

Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info