\\               ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            


GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

 


 

Ο Αφορισμός

Κάνοντας μία λεπτομερή και επισταμένη έρευνα για το θέμα τούτο, μία βαθύτερη εξέταση  και μελέτη, ήτοι ό,τι έλεγαν οι αρχαίοι μας μία αναδίφηση για τη λέξη τούτη, σκόνταψα στον αφορισμό του κυνικού φιλόσοφου Αντισθένη που είπε: «Αρχή παιδεύσεως η των ονομάτων επίσκεψις».

 

Στη συνέχεια οι αγγλόφωνες πηγές, μου έδωσαν μία νέα πληροφορία που δεν την είχα ακούσει ποτέ, αλλά αξίζει τον κόπο να την αναφέρουμε εδώ: Aphorism comes from the title of a 5th century B.C. book by the Greek physician Hippocrates. His book Aphorismoi (Αφορισμοί), meaning “ Terse Sentences”, opens with one most famous of all aphorisms “art is long, life is short”. = Ο αφορισμός προέρχεται από τον τίτλο του βιβλίου του 5ου αιώνα π.Χ., του Έλληνα γιατρού Ιπποκράτη. Το βιβλίο του Aphorismoi (Αφορισμοί), που σημαίνει «Λιτές Προτάσεις», ανοίγει με έναν από τους πιο διάσημους από όλους τους αφορισμούς «Η τέχνη είναι μεγάλη, η ζωή είναι μικρή».

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ

 

Θεωρώ πως χρειάζεται περαιτέρω λεπτομερής και σοβαρή έρευνα για να καταλάβουμε πλήρως το τι σημαίνει αφορισμός, γιατί έχουμε θολώσει τη σημασία του σήμερα. Πολλοί λίγοι καταλαβαίνουν το τι είπε παραπάνω ο Ιπποκράτης.

Η πρόθεσή μας «Από» είναι ίσως η πιο πολυσύχναστή μας στη Σύνταξη και στη Σύνθεση στην αρχαία, αλλά και στη σημερινή μας γλώσσα. Παθαίνει έκθλιψη και γίνεται απ’ και όταν η επόμενη λέξη στη σύνθεση δασύνεται γίνεται αφ. Από και στάση =απόσταση και από και ορισμός ( με δασεία) =αφορισμός

Όπως ήδη ειπώθηκε η πρόθεση «από» είναι πολυσύχναστη πρόθεση και έχει τις παρακάτω σημασίες:
1) Απομάκρυνση και χωρισμό: Παραδείγματα: Απόδημος, απόσταση, απομακρύνω, απόδραση, αποπέμπω, αποφεύγω, απογείωση και πολλά άλλα.
2) Στέρηση και αντίθετη ενέργεια: Απόκληρος, απόστρατος, απότακτος, αποτυχία, αποτοξίνωση, αποπυρηνικοποίηση, κ.ά. Όταν δε, η επόμενη λέξη δασύνεται τότε το από γίνεται αφ: αφοπλισμός, αφαίμαξη, αφαίρεση, και ο περίφημος αφορισμός!
3) Υστερόχρονο αποτέλεσμα ενέργειας ή υπόλειμμα: Απόγευμα, απόβροχο, αποτσίγαρα, αποκαΐδια, κ.ά.
4) Τελειωμένη πράξη: Αποτελειώνω, αποφοιτώ, αποπερατώνω, απόσβεση, απολίθωμα κ.ά.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ πως με την «από» μπορούν να εκφραστούν και πολλές άλλες λεπτεπίλεπτες εκφράσεις που να έχουν διαφορετικές σημασίες, όπως: Αποχαλίνωση, αποθέωση, ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ κ.ά.

Η «ΑΠΟ» ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Ακούστε τώρα πώς η αγγλική γλώσσα οικειοποιήθηκε πάμπολλες ελληνικές λέξεις οι οποίες μπήκαν ως αυτούσιες λέξεις, χωρίς αναγκαστικά ο αγγλόφωνος να γνωρίζει ότι είναι σύνθετες λέξεις με την πρόθεση από.

Οι Άγγλοι ξαφνιάζονται πώς κατόρθωσε η ελληνική γλώσσα να κάνει τόσες λέξεις και να σημαίνουν τόσα πολλά. Αυτό όμως δεν είναι άγνωστο σε έναν ελληνόφωνο, που μπορεί να τις πλάσει όπως θέλει γνωρίζοντας τη σημασία του πρώτου και του δεύτερου συνθετικού.
Μερικά παραδείγματα μόνο με την πρόθεση από: Apology, apophthegm, apoplectic, apocalypse, aporia, apostasy, apostolic, apostrophy, apotheosis,  και πολλές άλλες. Επίσης ακόμη πιο δύσκολες φαίνονται όταν το «από» στις δασυνόμενες λέξεις γίνεται αφ. Μερικά παραδείγματα:
Aphorism, aphoristic, aphaeresis, aphesis κ.ά.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 Εδώ βλέπουμε καθαρά τον πλούτο της γλώσσας μας. Να σημειώσω εδώ πως πάντα στους μαθητές μου έλεγα επιγραμματικά: Εάν οι ΄Ελληνες θέλουμε να αφυπνιστούμε (να βγούμε από τον ύπνο μας και να μην κοιμόμαστε!), ο μόνος δρόμος είναι η γλώσσα μας. Πρέπει να ανακαλύψουμε την ακρίβεια της γλώσσας μας, που έλεγε ο ποιητής μας Σεφέρης.

Βλέπετε στην εποχή της επιδημίας του κορονοϊού – ΔΥΣΤΥΧΩΣ – οι ΄Ελληνες της Ελλάδας πέσανε σε λήθαργο με τα click away και click inside, take away και click in shop και τόσα άλλα, και έκτισαν τριγύρω τους υψηλά τείχη με το άγαρμπο Lockdown ( λες και δεν είχαμε δική μας άγια λέξη ελληνική! –  και παραφράζοντας τον Ποιητή μας Καβάφη,- «ανεπαισθήτως» κλείστηκαν από τον κόσμο έξω! Ποιος υπολογίζει όμως ένα λαό που δεν σέβεται τη γλώσσα του;;

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ

Όταν επιβλήθηκε ο Χριστιανισμός με την ελληνική γλώσσα – χωρίς αυτήν δεν μπορούσε να βγει από τα Ιεροσόλυμα ούτε ένα…ρούπι! – άλλαξε τη σημασία  πάρα πολλών λέξεων και πολλές πήραν αντίθετη σημασία από την αρχική που είχαν για αιώνες. Μεγάλη…χριστιανική σύγχυση!

΄Ετσι και ο αφορισμός πήρε τη σημασία της βαρύτερης ποινής ή τιμωρίας για ένα άτομο. Ο αφορισμός έγινε η αποβολή ενός ατόμου από τους κόλπους της εκκλησίας. Με τη βάπτιση η εκκλησία «σε ορίζει» ως άτομο δικό της – σε βάζει στο μαντρί όπου σε επιβλέπει ο αρχιμανδρίτης – και όταν δεν υπακούς τους νόμους της, τότε σε διώχνει από το μαντρί, δηλαδή σε «από + ορίζει», σε διώχνει έξω, και η δασεία του ορίζω – βλέπε παραπάνω σημείωση 2 – έγινε αφορισμός που είναι ο φόβος και ο τρόμος των χριστιανών! Ο ευαγγελιστής Ματθαίος (13,40) μας λέει πως: «έρχονται οι άγγελοι και αφορίζουν/αποβάλλουν τους πονηρούς μέσα από τους δικαίους»!

ΟΙ ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821

Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης αφόρισε πολλές φορές την προσπάθεια των Ελλήνων να φέρουν τα φώτα της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού στον ελληνικό χώρο. Από το 1800 έχουμε τους αφορισμούς των Κλεφτών, του Ρήγα Φεραίου, τους δύο αφορισμούς κατά των Σουλιωτών, της Μπουμπουλίνας κ.ά.. Μόλις δε κηρύχτηκε η Επανάσταση στη Μολδαβία από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων μαζί με 21 μητροπολίτες της Ιεράς Συνόδου συνυπόγραψαν το ιερό κείμενο και την αφόρισαν!

 Ο αφορισμός αυτός στάλθηκε σε όλες τις εκκλησίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και διαβάστηκε στο εκκλησίασμα. Το κείμενο του αφορισμού δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά  στο ελληνικό περιοδικό «Λόγιος Ερμής» που τυπωνόταν στη Βιέννη της Αυστρίας (δεν υπήρχαν τυπογραφία στην Ελλάδα τότε) και φωτοαντίγραφο αυτού βλέπετε εδώ.

Η επανάσταση του 1821 θεωρείται σήμερα ως η  κορυφαία πράξη Ελευθερίας του νεότερου Ελληνισμού. Από την άλλη πλευρά όμως ο ίδιος Πατριάρχης που την αφόρισε ως «όρκο απάτης» σήμερα είναι  εθνικός μας ήρωας του οποίου στήσαμε και  ιερό ανδριάντα και η Εκκλησία μας τον ανακήρυξε και τιμώμενο άγιο! Εδώ κάτι δεν συμβαδίζει σωστά με την απλή και κοινή Λογική του ανθρώπου.

Προτού να πούμε περισσότερα, καλό θα ήταν να διαβάσει κάθε σκεπτόμενος ΄Ελληνας όλους αυτούς τους αφορισμούς με πολλή προσοχή και μετά να εκφέρει τη γνώμη του, για να μην αεροβατούμε. Θα τους βρείτε ΟΛΟΥΣ μέσα στο κινητό τηλέφωνο που όλοι σας κρατάτε στα χέρια σας, πληκτρολογώντας το όνομα του αφορισμού. Τέτοια πολυτέλεια για να βρει κανείς την ΑΛΗΘΕΙΑ δεν την είχε καμία άλλη γενεά μέσα στα 200 χρόνια που γιορτάζουμε φέτος από την αρχή της Ελληνικής Επανάστασης.  Αφού τους μελετήσετε, μετά μπορείτε να εκφέρετε όποια λογική ιδέα και σκέψη έχετε. Οι στήλες της εφημερίδας είναι ανοιχτές για ΟΛΟΥΣ!  


Το κείμενο του αφορισμού το οποίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά  στο ελληνικό περιοδικό «Λόγιος Ερμής», που κυκλοφορούσε στην Ελληνική Διασπορά και τυπωνόταν στη Βιέννη της Αυστρίας. 

 

 

 


 
 

 

 

  


  
 

 

 

 

 

 

 


 
 

Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info