\\               ΤΙΜΕ ΙΝ ΑΤΗΕΝS            


GREEKS 
IN AUSTRALIA

Explore the Map above

 


 

Στιγμές Φεγγαριού Του Χρήστου Νιάρου

Στιγμές Φεγγαριού  Του Χρήστου Νιάρου

 

 

Μια νύχτα με φεγγαρι που όλες οι γεύσεις των λέξεων και των προτάσεων ξαναβαφτίζονται, με άλλο μύθο και με άλλο χρώμα, κάθεσαι και αναρωτιέσαι, πως να στείλεις μήνυμα ή να βάλεις φωτό στα κοινωνικά δίχτυα ( έστω δίκτυα ).

 

Είναι ένα πρόβλημα για αρκετούς, έστω ένα ζητούμενο για κάποιους άλλους.  Για όλους δε,ειναι πρόκληση και πρόσκληση, να μοιραστείς,αυτή την υπέροχη τελία στο βιβλίο του ουρανού. Ειδικά όταν το φεγγάρι,το ολόγιομο σε κοιτάει και συ απλά αναστοχάζεσαι στιγμές και λεπτομέρειες  τότε κάθε εικόνα τους  έχει την ομορφιά της.  Αυτοδύναμη και αυθόρμητη εικάζω. Γιατί αυτή την νύχτα του φεγγαριού, είτε το πίνεις,είτε όχι, είτε κόβεις βόλτες , είτε πιό σωστά θέλεις να βολτάρεις,στην γειτονιά και στην αυλή του,καταλαβαίνεις, συναισθηματικά και από την επιρροή του, ότι κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο εφικτό να γίνει πραγματικότητα. Εννοιείτε  σε πραγματικό χρόνο. Παρεπιπτόντως όλα τα φώτα των δρόμων να είναι σιωπηλά αυτή την εποχή. Δείχνουν υπακουή και συμμόρφωση, στα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα. Στα δια ταύτα.  

 

Ο αργαλειός του ουρανού,αλλιώς υφαίνει τα μαθηματικά και τα αδράχτια του. Με άλλη νομοτέλεια,ανοίγει παρτίδες. Στα τετραγωνικά και στις ταχύτητες της φαντασίας δεν υπάρχουν αριθμοί, ούτε προσχήματα.   Οι φάροι της καρδιάς δίνουν διαφορετικά σινιάλα στην νυχτωδία και απλά υπακούς το χρόνο τους.  Το ρυθμό τους. Με φουσκωμένα τα πανιά των αναμνήσεων,των χθεσινών εικόνων της όποιας καλοκαιρίας, τα κύματα και τα παιχνιδίσματα του φεγγαριού, του ολόγιουμου  ειδικά, στο βλέμμα και στον ουρανό σε ταξιδεύει. Είναι μια νύχτα εύθραυστη. Λουσμένη με αυτό το φως η όχθη της τελευταίας σου μύχιας σκέψης πιάνει λιμάνια και στεριά.

 

Το Καθρέφτισμα στο φως του φεγγαριού, στην μέση μιας ωκεάνειας Κλεισούρας σου αποκαλύπτει ένα άλλο κομματάκι του εαυτού σου.  Ενα ξεχασμένο σου φεριπείν επανέρχεται.Ο καθένας εχει το δικό του κάδρο θέασης . Και το κύμα του έρχεται και φεύγει. Η εναλλαγή των εικόνων της τηλεόρασης και οι λιγοστές κουβέντες της επανάληψης των γεγονότων απλά υπαρχουν για συντοφιά ενημέρωσης ..Αρκεί να μην γίνονται συνήθεια για να γεμίζουν τα κενά.  

 

Από μια ξεχασμένη γειτονιά σου ερχεται στα χείλη <<το νύχτωσε χωρίς φεγγαρι του Απ. Καλδάρα>> και όντως το σκοτάδι είναι βαθύ και απλώνεται. Και από μια αλλη ξεχασμένη γειτονιά,του Μ. Χατζιδάκη, η υπενθύμιση <<πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι>> για να φύγει η λύπη  σου απλώνει το χέρι. Την όποια λύπη και το όποιο σκοτάδι .

 

Και οι γειτονιές αυτές έρχονται κοντά κοντά,κατά ένα περίεργο τρόπο. Τουλάχιστον στα λόγια. Αρκεί τουλάχιστον, να γίνεται η προέκταση της ματιάς τους,με αληθινές στιγμές που τις έχεις αγγίξει. Και μείνανε. Και μένουνε.  Ολα σε φέρνουν στο τώρα.  Το φεγγάρι έλκει τα βήματα, τα βλέμματα σου.  Ακόμη και στα μοιρολόγια στα ανείπωτα, δίνει το παρών,οπως <<φεγγάρι μου ολοστρόγγυλο, που πας να βασιλέψεις, την μάνα αφήνεις σκοτεινά,και αλλού θα πας να φέξεις>>.  

 

Τίποτε δεν κρύβεται, ούτε από του ηλιου τα άτια, ούτε από του φεγγαριού τις σιωπές. Ξεκλειδώνονται οι αισθήσεις,ελευθερώνεται το δάκρυ.  Στις πέτρες,στις νύχτες, λεπτομέρειες χωρίς να χρειάζεσαι αποδείξεις και άδεια από κανέναν τις ανανεώνεις .  Ολα εν κινήσει. Το φεγγάρι σου χτυπάει την πόρτα, χωρίς κωδικούς και κουδούνια μπαινοβγαίνει στις εποχές και στις ανάσες των τοίχων.  Τα πλήκτρα της μνήμης αποκτούν άλλη διάσταση.

 

Να την  πούμε δέος, να την  πούμε δικαίωμα, να την πούμε ανάγκη...Ερωτήματα χωρίς απάντηση . Κάτι τέτοιες νύχτες, <<νύχτες,που παιρνούν, που δεν θα ξανάρθουν με αγιόκλημα και γιασεμιά>> οπως μας ψιθυρίζει ο Λ. Κελαηδόνης στα θερινά του σινεμά[ λες και μοιάζει η ζωή με ταινεία με ή χωρίς υπότιτλους].  ολοι είμαστε προσκεκλημένοι και ευπρόσδεκτοι.  Σε αυτή την μοναδική προβολή, Θεατές και πρωταγωνιστες, εναλλάσσουν ρόλους, με σκηνοθέτη την διάθεση του φεγγαριού. Μοναδικές  παραστάσεις.

 

Ο δορυφόρος της γης, χωρίς ατμόσφαιρα και νερό, γίνεται μια άλλη  δεύτερη κατοικία. Με τα απαραίτητα σύνεργα της φαντασίας, παίρνει σάρκα και οστά κάθε επιφώνημα και κάθε κλικ ματιάς. Και αν σκεφτεί κανείς, ότι ο ήλιος είναι ενέργεια και  φως για να κινηθεί το καθετί,παρόν και απών, εντούτοις το φεγγαράκι το λαμπρό,μας περπατάει στις νύχτες στην δικιά του αλφαβήτα. Με πολλές παραλλαγές, με παλίρροια και άμπωτη,μας ταξιδεύει. Πιο σωστά μας συν ταξιδεύει. Και στα σύννεφα και στο χώμα. Ειδικότερα στο ακαριαίο του  φώς.

 

 

PARIOS To Feggari Kanei Volta

 

Ο Χρήστος Νιάρος,  ασχολείται με την γραφη, τα ΜΜΕ και τον ταξιδιωτικό χώρο. Κείμενα του βρίσκονται και σε ιστολόγια και σε περιοδικά. Και συνεχίζει...

 

 


 

 

 


 
 

 

 

  


  
 

 

 

 

 

 

 


 
 

Disclaimer
While every effort has been made by ANAGNOSTIS to ensure that the information on this website is up to date and accurate, ANAGNOSTIS  does not give any guarantees, undertakings or warranties in relation to the accuracy completeness and up to date status of the above information.
ANAGNOSTIS will not be liable for any loss or damage suffered by any person arising out of the reliance of any information on this Website

.Disclaimer for content on linked sites
ANAGNOSTIS accepts no responsibility or liability for the content available at the sites linked from this Website.
Το περιοδικό δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο άρθρων των συνεργατών.

Anagnostis  P.O.Box 25 Forest Hill 3131 Victoria Australia
 enquiry@anagnostis.info